Muligheter for norsk næringsliv i Kazakhstan

Transport, landbruk og finansielle tjenester på den kasakhisk-norske forretningsagenda.

Kazakhstans viseutenriksminister Roman Vassilenko kommer til å besøke Norge 17.-19. juni 2019. Den kasakhiske diplomaten er invitert av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og vil delta i Oslo forum for mekling i væpnede konflikter.

Under besøket vil Vassilenko også ha møter med representanter fra norsk næringsliv for å diskutere mulighetene for økonomisk samarbeid mellom de to landene. Viseutenriksministeren vil ankomme én uke etter presidentvalget i Kasakhstan som skal avholdes 9. juni 2019. Norske forretningsmenn vil motta en førstehåndsinformasjon om den kasakhiske regjeringens økonomiske og investeringspolitikk under den nye presidenten.

Ifølge Kasakhstans ambassade i Oslo er den årlige handelsomsetningen mellom de to landene litt over 60 millioner dollar, noe som indikerer at det er stort utviklingspotensial for kontakter mellom bedrifter fra Kasakhstan og Norge. Diplomatene peker ut tre hovedområder for økonomisk samarbeid:

1. Transport og logistikk med fokus på en rask jernbaneforbindelse for varefrakt som allerede knytter store deler av Europa med Sentral- og Øst-Asia,

2. Landbruk: kornimport fra Kasakhstan, norsk fiskeksport, akvakultur og kjøttbearbeidingsteknologi,

3. Finansielle tjenester med vekt på mulighetene på Astana International Financial Center (aifc.kz), et regionalt knutepunkt med regelverk som bygger på engelsk lov og standarder brukt av verdens ledende finanssentre.

«Denne prioriteringslisten kan sikkert utvides. Ved interesse fra næringslivet er ambassaden villig til å tilby den kasakhstanske regjeringens støtte på alle mulige måter», meddeler representanter fra utenriksstasjonen.

Eventuelle henvendelser vedrørende utenriksministerens besøk kan sendes til ambassaden (ambassaderåd Talgat M. Zhumagulov, ambassadens nestleder) via e-post: zhumagulov.t@mfa.kz eller telefon: 22420640.