Innovative og smarte løsninger på globale utfordringer

5 tsjekkiske startups besøker Oslo for å knytte kontakter

Gjennom et samarbeidsprosjekt med Den Tsjekkiske Ambassaden og CzechInvest besøkte nylig 5 tsjekkiske startups Oslo – primært for å delta på Oslo Innovation Week og knytte samarbeidskontakter der, men også for å presentere sine spennende konsepter på et seminar den 25. sept., hvor OCC var til stede.

Fellesnevner for bedriftene er produkter og tjenester som kan bekjempe økonomiske, sosiale og miljømessige utfordringer.

Tsjekkias ambassadør, Jaroslav Knot, fremhevet at Tsjekkia i 2019 er rangert som nr. 7 blant verdens mest bærekraftige land og at landet fokuserer på insentiver for startups som har dette konseptet for øye i sin produktutvikling.

De 5 bedriftene som presenterte seg var:

Yakmere www.yakmere.com  –  som lager flotte strikkeklær av yak-ull som mongolske nomader regner som avfall. Plaggene produseres 100% miljøvennlig og er langt mer holdbare enn cashmere- og marino-ull produksjon som dessuten fører til nedgressing av landbruksområder.

World from Space www.worldfrom.space – som tilbyr spesifikk jord-observasjon via satellitt-data.  Det kan f.eks. dreie seg om å langtids-overvåke store områder som er utsatt for tørke eller byområder som kan trenge grøntområder for å tilpasse seg klimaendringer etc.  Bedrifter tilbyr også analyse av dataene de henter ut.

DOT Glasses www.dotglasses.or – som har utviklet verdens første «one-size-fits-all» brillerammer. Med sitt spesielle konsept for brilletilpasning kan DOT Glasses hjelpe millioner av mennesker ved å levere synstilpassede briller, som også ser fine ut, til under 3 dollar – « because without glasses children can’t learn and peoiple can’t earn.»

Pikto Digital www.pikto.digital – har utviklet en økovennlig digital løsning for printing av tekstiler. De bruker null vann og minimum energi i forhold til vanlige tekstiltrykkingsprosesser.

Rekola www.rekola.cz/en/ – har et prosjekt for sykkel-deling, basert på resirkulering av gamle sykler.  Bedriften har bygget opp dette konseptet litt etter litt siden 2013 og antallet sykkelturer på gjenbruks-syklene var 800.000, i 2018.

Interessert i kontakt med noen av bedriftene eller mer informasjon – send en mail til Astri Platou astri@chamber.no